Σχετικά με το Site

Σε αυτό το site θα βρείτε τις ασκήσεις και τα προγράμματα για την διδασκαλία της γλώσσας Python και του Pygame module μέσα από τη δημιουργία παιχνιδιών.

Η διδασκαλία μιας γλώσσας προγραμματισμού δεν χρειάζεται να είναι κάτι βαρετό και ούτε πρέπει να εξαντλείται σε προγράμματα κειμένου των περασμένων δεκαετιών. Αντίθετα η δημιουργία παιχνιδιών, ειδικά με γραφικά και κίνηση παρακινεί το ενδιαφέρον των μαθητών ώστε να δουν τον προγραμματισμό όπως πραγματικά είναι: Μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική ασχολία.

Αφορμή για αυτό το site είναι μια σειρά άρθρων μου που δημοσιεύονται με ακριβώς αυτό το θέμα στο περιοδικό deltahacker και αναμένονται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.  Τότε θα γίνει και η δημοσίευση των άρθρων σε μορφή βιβλίου που θα μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία.

Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη σειρά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία του μαθήματος «Εφαρμογές Πολυμέσων» αλλά και σε άλλα μαθήματα προγραμματισμού τόσο των ΕΠΑΛ όσο και του Γενικού Λυκείου.

Μπορεί  επίσης να χρησιμοποιηθεί προφανώς και για εκπαίδευση ενηλίκων.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Σπουδαία η προσφορά σας!!! Συγχαρητήρια!!! Σας ευχαριστούμε! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, ένα παιχνίδι που έχει υλοποιηθεί στο περιβάλλον της Python μπορεί να τρέξει μόνο σ’αυτό ή υπάρχει και εναλλακτική λύση? Θα με ενδιέφερε να ξέρω αν μπορούν οι μαθητές να αναρτήσουν το παιχνίδι τους στο facebook ωστε να μπορούν να το παίξουν και οι συμμαθητές τους οι οποίοι δεν θα έχουν το περιβάλλον της Python.

    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί η Python και το pygame σε κάθε μηχάνημα καθώς είναι ελεύθερο λογισμικό. Υπάρχει και διαδικασία με το py2exe για τη δημιουργία ενός μοναδικού εκτελέσιμου για άμεση χρήση (λεπτομέρειες εδώ: http://www.pygame.org/wiki/Pygame2exe – δεν το έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να πω κατά πόσο λειτουργεί). Λειτουργία ωστόσο άμεσα μέσω ιστοσελίδας δεν γίνεται, από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποια βιβλιοθήκη που να επιτρέπει εκτέλεση μέσω browser.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: